Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020
Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020
Στις 23 Φεβρουαρίου 1922, με μια ηρωική καταδρομική επιχείρηση, ομάδα ανταρτών του Πόντου εξοντώνει έναν από τους στυγερότερους σφαγείς του ποντιακού ελληνισμού, τον Τζεμάλ Τζεβήτ, ο οποίος ήταν προσωπική επιλογή του σφαγέα Μουσταφά Κεμάλ για την κατάπνιξη της ποντιακής αντιστάσεως.
Ανάμεσα στους καταδρομείς που επιλέχθηκαν, υπήρχαν εξαιρετικά έμπειροι αντάρτες οι οποίοι είχαν διακριθεί σε προηγούμενες επιχειρήσεις, όπως ο Σάββας Κερεμίδης, ο Σταύρος Γιαλίδης και ο Σωκράτης Καλαϊτζόγλου.
Η αιφνιδιαστική επίθεση έγινε νύκτα σε στρατόπεδο των Τούρκων, και οι ήρωές μας εκμεταλλεύθηκαν την αφύλακτη πλευρά του στρατοπέδου, η οποία ήταν ένας κατακόρυφος βράχος, ύψους 150 μέτρων περίπου. Αφού ολοκλήρωσαν προσεκτικά την διάρκειας δύο ωρών καταρρίχηση με σχοινιά, διείσδυσαν καλυμμένοι από βαθύ σκοτάδι στο στρατόπεδο (αποτελούμενο από 600 Τούρκους), χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.
Με το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, εισήλθαν στις σκηνές του Τζεμάλ Τζεβήτ και των υπασπιστών του, τους ακινητοποίησαν, και τότε ο Πόντιος μαχητής Καράφιλος φώναξε στους στρατιώτες του στρατοπέδου να παραδοθούν, αλλιώς θα εκτελούσαν τον αρχηγό τους. Στην σκηνή του Τζεβήτ κρατείτο ο ίδιος, ο υπαρχηγός του Χουσεΐν Τοπούζογλου, ταξίαρχος του τακτικού τουρκικού στρατού, και 17 επιπλέον αξιωματικοί. Επιβλήθηκαν με αυτό τον τρόπο στους υπεράριθμους Τούρκους, έως ότου έφτασε δεύτερη δύναμη, αποτελούμενη από 80 Πόντιους αντάρτες υπό τον Γεώργιο Καραμιχαηλίδη και πέντε επιπλέον καπετάνιους.
Επιτόπου αποφασίστηκε η εκτέλεση του Τζεβήτ και του επιτελείου του, μετά από ολιγόλεπτη διαδικασία απαγγελίας της κατηγορίας «εκ προθέσεως γενοκτονίας εις βάρος των Ελλήνων του Πόντου».
Εκκλήσεις ελέους και απονομής χάριτος από τους καταδικασθέντες, δεν έγιναν δεκτές. Αντί απαντήσεως, ο καπετάνιος Γεώργιος Καραμιχαηλίδης τους οδήγησε σε παρακείμενη τοποθεσία, όπου τους έδειξε τα κατακρεουργημένα πτώματα Ελλήνων αμάχων, τους οποίους τα σκυλιά είχαν θανατώσει την προηγούμενη ημέρα. Με τη φράση: «ιδού τα αποδεικτικά των έργων σας», οι εγκληματίες Τζεμάλ Τζεβήτ, 18 αξιωματικοί και 180 περίπου τσέτες εκτελέστηκαν. Η ζωή χαρίστηκε στους υπόλοιπους περίπου 500 Τούρκους στρατιώτες.
Μετά την εκτέλεση του Τζεβήτ οι αντάρτες επέστρεψαν στο Τοπ Τσαμ, όπου ο πρωτοκαπετάνιος Αναστάσιος Παπαδόπουλος (Κοτζά Αναστάς), εκφώνησε λόγο, απόσπασμα του οποίου ακολουθεί:
Σήμερα πανηγυρίζουν οι αδικοχαμένες ψυχές των αθώων αμάχων μας. Εκτελέσαμε έναν κορυφαίο Τούρκο στρατηγό, ισάξιο του Κεμάλ, που ήταν ταυτόχρονα και συνειδητός εγκληματίας. Συγχαρητήρια σε όλους σας για την εξόντωση αυτού του αιμοσταγούς τέρατος. Ο Θεός των Ελλήνων είναι μαζί μας. Δεν μας ξέχασε...
Ο Τζεμάλ Τζεβήτ ήταν προσωπική επιλογή του Μουσταφά Κεμάλ, και στάλθηκε στο Τοπ Τσαμ με τη βεβαιότητα ότι θα κατέπνιγε την ποντιακή αντίσταση. Κατά τη διάρκεια της καταδρομικής επιχειρήσεως απελευθερώθηκαν 65 νεαρές Ελληνίδες που είχαν απαχθεί από τους Τούρκους νωρίτερα.
- Απόσπασμα από το Σταύρος Γ. Καρκαλέτσης, Το ποντιακό αντάρτικο και η Γενοκτονία, ηρωισμοί και βαρβαρότητες (σειρά: Οι μονογραφίες του περιοδικού Στρατιωτική Ιστορία).
Κύπρος μάνα Ηρώων
Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020
Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020
Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020
Στις 18 Φεβρουαρίου του 1957 συνήλθε στην Ρουμανία 7η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ και της κεε του κκε κατα την οποία καθαιρέθηκε ο νικος ζαχαριαδης απο μελος της ΚΕ και διαγράφτηκε από το κκε.. Σαν να λέμε τον πεταξαν σαν την τρίχα απο το ζυμάρι, αλλα δεν έφτανε αυτο καθώς ένιωσε στο πετσί του τα ''καλα'' της δημοκρατίας των κομμουνιστών.. Φυλακίσεις, εξορίες, κακουχίες, καταναγκαστικά έργα.. Η Μακρόνησος έμοιαζε σαν μικρός παράδεισος μπροστά στα γκουλαγκ της Σιβηρίας.. Στο τελευταίο του γράμμα προς την Κ. Ε. του Κ.Κ. της Σοβιετικής Ενώσεως φαίνεται η απογοήτευση και η απέχθεια του προς την ιδεολογία το κόμμα και την πατρίδα που υπηρέτησε:
«Το κουφάρι μου το κληροδοτώ στους Μπρέζνιεφ, Κολιγιάννη, Φλωράκη και Σία. Χαλάλι τους…. Όσο κι αν προσπάθησαν δεκαεφτά ολόκληρα χρόνια τα όργανα της Ασφάλειας της Σοβ. Ένωσης και οι διορισμένοι στο ΚΚΕ δεν απόδειξαν απόλυτα τίποτα και αναγκάστηκαν να γλείψουν αφτού όπου φτύναν… Σήμερα, ύστερα απ’ όλα αυτά, δηλώνω ότι αν δεν αρθούν όλα τα μέτρα περιορισμού, εξορίας, στέρησης ελευθερίας μετακίνησης και αναχώρησης απ’ τη Σοβ. Ένωση κ. τ. λ. κ. τ. λ. που εφαρμόζονται ενάντια μου, τότε την 1η Αυγούστου 1973, σαν έκφραση έσχατης διαμαρτυρίας, θ’ αυτοκτονήσω»
Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020
Αλησμόνητες Πατριδες
Έχω μια αδερφή, κουκλίτσα αληθινή,
την λένε Βόρειο Ήπειρο, την αγαπώ πολύ..
Κουκλίτσα αληθινή, της κλέψαν την φωνή,
την πήρανε αιχμάλωτη οι άτιμοι οι Αλβανοί..
Στο βάθος μακριά, προβάλει η Κορυτσά,
τη βλέπω και ραγίζεται η δόλια μου η καρδιά..
Και τώρα που μπορώ το όπλο να κρατώ
και ανήκω εις τον ένδοξο Ελληνικό Στρατό,
θα τρέξω μιαν αυγή, χωρίς διαταγή,
για να αγκαλιάσω στοργικά την όμορφη αδερφή..
17 Φεβρουαρίου του 1914 είναι η ημέρα ανακηρύξεως της αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου.. 106 χρόνια μετά παραμένει σκλαβωμένη.. Τι κι αν απελευθερώθηκε 3 φορές από τον Ελληνικό Στρατό.. 3 φορές οι Ευρωπαίοι φίλοι και σύμμαχοι μας την παρέδωσαν ξανά στα χέρια των Αλβανών.. Η Βόρειος Ήπειρος και τα σκλαβωμένα αδέρφια μας, περιμένουν καρτερικά την σειρά τους για να αναπνεύσουν αέρα ελευθερίας, το Ελληνικό χώμα της Βορείου Ηπείρου, ποτισμένο με το αίμα των Ελλήνων αγωνιστών, περιμένει να ενωθεί με την μητέρα Ελλάδα..
Η Βόρειος Ήπειρος είναι γη Ελληνική..