Σελίδες

Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Κύπρος, Μάιος 1956. Ο απελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ στην Αγγλοκρατούμενη Κύπρο, με στόχο την ένωση με την Ελλάδα, συνεχίζεται. Διοικητής στην Κύπρο εκείνη τη στιγμή ήταν ο στρατάρχης John Harding που είχε επιβάλλει απάνθρωπα μέτρα στο νησί. 

10 Μαΐου 1956. Οι θηριωδίες των Άγγλων στη Κύπρο συνεχίζονται και εκείνη τη μέρα κορυφώνονται με την εκτέλεση δια απαγχωνισμού των αγωνιστών της ΕΟΚΑ Μιχαλάκη Καραολή (23 ετών) και Ανδρέα Δημητρίου (21 ετών). Η εκτέλεση τους προκάλεσε οργή στον Ελληνισμό αλλά και παγκόσμια αγανάκτηση. Ο Παύλος Γύπαρης επιστρέφει τα παράσημα που είχε λάβει από τους Άγγλους και καλεί σε μονομαχία των Άγγλο στρατάρχη-διοικητή της Κύπρου, John Harding.

Από εφημερίδα της εποχής: 
“Ο Έλλην συνταγματάρχης εν αποστρατεία Παύλος Γύπαρης, όστις είναι και πρώην βουλευτής, επέστρεψε σήμερον τα βρεττανικά παράσημά του εις τον βρεττανόν πρέσβυν, ζητήσας από αυτόν να πληροφορήση τον στρατάρχην Χάρντιγκ ότι τον προκαλεί εις μονομαχίαν.
Ο συνταγματάρχης Γύπαρης υπενθυμίζει εις την επιστολήν του ότι επολέμησε παρά τον πλευρόν των Άγγλων κατά τον πρώτον παγκόσμιον πόλεμον, αλλά τότε, γράφει, οι Άγγλοι εχρησιμοποίουν τους Έλληνας δια να φονεύσουν τους Τούρκους. Σήμερον χρησιμοποιούν τους Τούρκους δια να φονεύσουν τους Έλληνας της Κύπρου.
Καλώ τον στρατάρχην Χάρντιγκ, συνεχίζει, να με συναντήση οπουδήποτε εν Ευρώπη, εκτός της Αγγλίας. Εάν έχει γερή καρδιά και εάν το χέρι του δεν τρέμει, οφείλει να έλθη να με αντιμετωπίση εις το πεδίον της τιμής. Άλλως, όλοι οι Έλληνες θα έχουν το δικαίωμα να τον χαρακτηρίσουν δειλόν και δολοφόνον”.

1 σχόλιο: