Σελίδες

Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Η ζωή είναι πόλεμος. Η γη σου είναι φρούριο και χρέος σου η ΝΙΚΗ. Μη μιλάς, να σκέπτεσαι, ν’ αγαπάς, να μην πονάς. Ένας είναι ο σκοπός σου: ο ΠΟΛΕΜΟΣ. Πολέμα για τα ιδανικά σου, για τα Ελληνικά ιδανικά του ανθρωπισμού. Πολέμα για τη μεγάλη ΕΛΛΑΔΑ..

Στις 29 Μαρτίου του 1870 γεννήθηκε ο άνθρωπος που έμελλε να γίνει το Σύμβολο του Μακεδονικού Αγώνα.. Αν και γόνος εύπορης και με σημαντική πολιτική δύναμη οικογένειας, αν και είχε 2 υπέροχα παιδιά και μια όμορφη γυναίκα αυτός επέλεξε να τα αφήσει όλα και να Αγωνιστεί για την Ελευθερία των σκλαβωμένων Μακεδόνων που μαρτυρούσαν κάτω απο τον τουρκικό ζυγό, όσο και από τους βούλγαρους κομιτατζίδες που προσπαθούσαν να αφελληνίσουν τα Μακεδονικά εδάφη..
Ζώντας, αγωνίστηκε φτιάχνοντας αντάρτικες ομάδες και δίνοντας ελπίδα στους Μακεδόνες και Πεθαίνοντας, έβαλε φωτιά στις καρδιές των Ελλήνων και έστρεψε τα βλέμματα όλων προς την σκλαβωμένη Μακεδονία..
Τα τελευταία λόγια του, Ιερή παρακαταθήκη κατά τον Αγώνα για την Απελευθέρωση της Μακεδονίας μας.. Ιερή παρακαταθήκη που φτάνει ως τις μέρες μας, ιδικά τώρα που η Πατρίδα μας έχει γεμίσει ΠΡΟΔΟΤΕΣ έτοιμους να παραδώσουν όσα κερδήθηκαν με τον Αγώνα και το Αιμα 1000δων Ελλήνων Ηρώων..

''Να συνεχίσετε τον αγώνα, μην δειλιάσετε θα συναντήσετε κακουχίες, στερήσεις, προδοσία, θάνατο. Χαλυβδώστε την ψυχή σας ΟΛΑ για την Πατρίδα, ΟΛΑ. Διώξτε τους δολοφόνους από τα Ιερά χώματα της Μακεδονίας μας. ΟΛΑ για την ελευθερία της Μακεδονίας, ΟΛΑ για την ζωή σας. ΑΞΊΖΕΙ να πεθαίνει κανείς για την Μακεδονία, για την Ελλάδα''

Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Στις 28 Μαρτίου του 1821 ο επίσκοπος Έλους Άνθιμος ευλόγησε τα θεοτίμητα, θεοφρούρητα και θεοδόξαστα (οπως τα αποκαλούσε) όπλα των πολιορκητών του κάστρου της Μονεμβασίας..
«Έλληνες αδελφοί, ευλογημένοι στρατιώται της πίστεως και της πατρίδος, ο Θεός ηγίασε τα άρματά σας»

Ο επίσκοπος Άνθιμος κατα κόσμον Σκαλιστήρης είναι από τις μεγάλες αποδείξεις για την συμμετοχή και την συμβολή που είχε ο κλήρος κατά την Εθνικοαπελευθερωτική Επανάσταση του 1821.. Ορκίστηκε στην Φιλική Εταιρία από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και συνέβαλε τα μέγιστα ως προς την προπαρασκευή στρατολόγηση και την αναπτέρωση του φρονήματος Αρκάδων και Λακώνων.. Έστελνε νίτρο απο τα ορυχεία του Φιλησίου στους μπαρουτόμυλους της Δημητσάνας και ως αντάλλαγμα έπαιρνε μπαρούτι και βόλια τα οποία και αποθήκευε εως ότου θα χρειαζόντουσαν..
Αγωνίστηκε μέσα από το ταμπούρι του ως απλός στρατιώτης, ενω διακρίθηκε στις μάχες στα Βέρβαινα, στα Τρίκορφα, το Σέκερη και την πολιορκία της Τριπολιτσάς..
Ήταν πρόεδρος των εργασιών της Συνέλευσης των Καλτεζών, ενώ υπέγραψε πρώτος την ίδρυση της Πελοποννησιακής Γερουσίας και ευλόγησαν, από κοινού με το Θεοδώρητο, την πρώτη Ελληνική Διοίκηση..
Πέθανε από Τύφο τον Σεπτέμβριο του εθνοσωτήριου έτους 1821..

Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Στις 24 Μαρτίου του 1935 εκτελέσθηκαν δια τυφεκισμού οι στρατηγοί Αναστάσιος Παπούλας και Μιλτιάδης Κοιμήσης ως πρωταίτιοι του βενιζελικού κινήματος της 1ης Μαρτίου του ίδιου έτους.. Ο εθνάρχης λευτλερης βενιζέλος ως πολιτικός αρχηγός όσο και ο Νικόλαος Πλαστήρας ως στρατιωτικός αρχηγός του κινήματος καταδικάστηκαν ερήμην εις θάνατον καθώς μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος κατέφυγαν στο Παρίσι...
Ήταν 24 Μαρτίου του 1999, όταν οι Αμερικάνοι και το ΝΑΤΟ ξεκίνησαν να βομβαρδίζουν τη Σερβία.. Οι βομβαρδισμοί κράτησαν 3 μήνες.. Αιτία;;; Η άρνηση των Σέρβων να υπογράψουν για την αυτονομία του Κοσσυφοπεδίου.. Αρνήθηκαν να παραδώσουν το εθνικό τους έδαφος, σε μια αλβανική μειονότητα..
Επί 78 νύχτες οι ''έξυπνες'' βόμβες του ΝΑΤΟ βομβάρδιζαν ανηλεώς τις Σέρβικες πόλεις.. Ήταν η μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.. Κόντρα σε μια συμμαχία, που ένωνε τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα του Β'ΠΠ, με 1.150 μαχητικά αεροπλάνα και 420.600 πυραύλους, έχοντας 1000 στρατιώτες και 2000 πολίτες νεκρούς, πάνω από 6000 τραυματίες, 300 δημόσια κτήρια, 176 μνημεία πολιτισμού, 23 μεσαιωνικά μοναστήρια, και σχεδόν όλες τις υποδομές της χώρας κατεστραμμένα.. Και όμως, όλοι οι Σέρβοι ενώθηκαν.. Γέροι, παιδιά, καθηγητές, αγρότες, εργάτες, καλλιτέχνες, αντιπολίτευση και εξουσία.. Όλοι μαζί!! Σε αυτό τον άδικο πόλεμο έδειξαν εθνική ομοψυχία και όλοι μαζί όπως προστάζει η σημαία τους (τα 4 C, Само слога Србина спасава - μόνο η ενότητα σώζει το Σέρβο).. Έμειναν εκεί και πολέμησαν για την πατρίδα τους, είτε με τα όπλα είτε βάζοντας τα σώματα τους σαν ανθρώπινες ασπίδες, για να σώσουν κτήρια και εγκαταστάσεις..
Δεν έγιναν πρόσφυγες ούτε λαθρομετανάσταυσαν, έμειναν εκεί και πολέμησαν ''ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ'' για την πατρίδα τους..

Σάββατο 21 Μαρτίου 2020

Κύπρος γη Ηρώων

Κύπρος γη Ηρώων..
Στις 21 Μαρτίου του 1957 άνοιξε την αγκαλιά της και δέχτηκε έναν ακόμα Αγωνιστή της Ελευθερίας, έναν ακόμα Πιστό στον Αγώνα για την Ένωση της μεγαλονήσου με την μητέρα Ελλάδα..
Ένα νέο παιδί, ένας έφηβος.. Είχε όλη την ζωή μπροστά του.. Αυτός όμως είχε Ιδανικά.. Ακολούθησε τον δύσκολο δρόμο.. Ήταν ο Πετράκης Κυπριανού από την Λάρνακα.. Παιδί 17χρονο.. Αποβλήθηκε από την Αμερικανική ακαδημία όπου και φοιτούσε γιατί πετούσε φυλλάδια της Ε.Ο.Κ.Α. και γιατί σήκωσε την Ελληνική Σημαία.. Δεν άργησε η ώρα της ένταξης του στην Ε.Ο.Κ.Α. και της ορκωμοσίας του στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.. Έδρασε ως μέλος των ομάδων κρούσης της Οργάνωσης και εκτέλεσε με επιτυχία όσες αποστολές του ανατέθηκαν.. Έτσι δεν άργησε να αναγνωριστεί και να επικυριχθεί.. Τον Μάρτιο του 1957 μετά από προδοσία οι Άγγλοι βρήκαν το κρησφύγετο του και αναγκάστηκε να καταφύγει στο χωριό Βάβλα και ύστερα στην Ορά..
Στις 21 Μαρτίου 1000δες Άγγλοι περικύκλωσαν το χωριό αναζητώντας τον και ανάγκασαν τους κατοίκους σε κατοίκον περιορισμό.. Ο 17χρονος Πετράκης επέλεξε να πολεμήσει ξέροντας ότι αυτό σήμαινε τον σίγουρο θάνατο του.. Ταμπουρώθηκε σε ένα ακατοίκητο σπίτι και πολέμησε επί δυόμιση ώρες.. Όταν του τελείωσαν τα πυρομαχικά επιχείρησε έξοδο και τότε πέρασε στην Αθανασία..

Την ημέρα την κηδείας του όταν η μητέρα του είδε τον γιο της στο φέρετρο φώναξε:
''Έτσι σε ήθελα γιε μου νάρθεις, ΗΡΩΑΣ''΄..
Ήταν η απάντηση που έδινε σε ένα γιό, ο οποίος λίγες μέρες πριν της είχε γράψει:
''Μην ανησυχείς μάνα, γιατί ποτέ δεν πρόκειται να συλληφθώ, θα πέσω πολεμώντας''..

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Στις 18 Μαρτίου 1936 έφυγε από την ζωή ο εθνάρχης των Γραικύλων Ελευθέριος Βενιζέλος.. Ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας.. Υπεύθυνος για την μη απελευθέρωση της Βορείου Ηπείρου, του Μοναστηρίου την απώλεια της Ανατολικής Θράκης καθώς και των νήσων Σάσον, Ιμβρος, Τενεδος και με συνεισφορά στην ηττα κατα την Μικρασιατική Εκστρατεία.. Υπαίτιος για τον Εθνικό Διχασμό που ήταν ο μοναδικός μετεπαναστατικός Εμφύλιος Πόλεμος που γνώρισε η χώρα.. Σήκωσε τα όπλα του Ελληνικού Στρατού κατα Ελληνων πολιτών στην προσπάθεια του να λάβει ''προσκυνιτοχάρτια'' αναγνώρισης της δικιάς του κυβέρνησης και όχι της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας, με τρανό παράδειγμα του χωριού Απείρανθος της Νάξου του οποίου οι κάτοικοι αρνούνταν να αρνηθούν τον Βασιλιά τους και το πλήρωσαν με 80 νεκρούς..
Κινηματίας και πραξικοπιματίας, διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας επτά φορές.. Τις περισσότερες εκμεταλλευόμενος τον στρατό και τα όπλα, πότε τα Ελληνικά και πότε με ξένη βοήθεια (βλέπε το κίνημα της άμυνας με την βοήθεια των Αγγλογάλλων)..

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Το όνομα του ήταν Alexander Prokhorenko.. Ήταν Ρώσος αξιωματικός που είχε ως αποστολή, να ανιχνεύει τις θέσεις των τζιχαντιστών στην Συρία και να δίνει το στίγμα τους στην Ρωσική αεροπορία.. Εξαιτίας της δράσης του η Ρωσική αεροπορία πραγματοποίησε 41 επιδρομές χτυπώντας 146 στόχους τρομοκρατών γύρω από την Παλμύρα..
Στις 17 Μαρτίου 2016, εντοπίστηκε και περικυκλώθηκε από τους τζιχαντιστές.. Όταν του τελείωναν τα πυρομαχικά έδωσε το στίγμα του στην πολεμική αεροπορία με σκοπό να χτυπήσουν επάνω του και να πάρει όσους περισσότερους μπορούσε μαζί του.. Ζήτησε μόνο δύο πράγματα, να πεθάνει με ΤΙΜΗ και να μην πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών, που θα σκύλευαν το σώμα του και την στολή του, και να πουν στην οικογένεια του ότι τους αγαπάει..
Αξιωματικός: Είμαι σε κίνδυνο, επαναλαμβάνω είμαι σε κίνδυνο..
Κέντρο: παρακαλώ επαναλάβετε και επιβεβαιώστε..
Αξιωματικός: Με έχουν εντοπίσει, μου ρίχνουν από παντού, είμαι στόχος, αίτημα εκκένωσης αμέσως..
Κέντρο: αίτηση εκκένωσης αναγνώρισε..
Αξιωματικός: παρακαλώ επισπεύστε έχω ελάχιστα πυρομαχικά, δεν μπορώ να τους κρατήσω για πάρα πολύ ακόμα, παρακαλώ επίσπευση..
Κέντρο: Επιβεβαιώθηκε, να τους κρατήσετε μακριά, να συνεχίσετε να ανταποδίδετε τα πυρά, πηγαίνετε σε ασφαλή θέση,η εναέρια υποστήριξη είναι σε παρακολούθηση, οι συντεταγμένες..
Αξιωματικός: (δίνει τις συντεταγμένες)..
Κέντρο: επαναλαμβάνει συντεταγμένες ΕπιβεβαιώνειCgu..
Αξιωματικός: επιβεβαιώστε, παρακαλώ επισπεύστε τελειώνουν τα πυρομαχικά με έχουν περικυκλώσει τα καθάρματα..
Κέντρο: 12 λεπτά θα χρειαστούν μέχρι την εκκένωση, να επιστρέψετε σε ασφαλή γραμμή, επαναλαμβάνω επιστροφή σε ασφαλή γραμμή..
Αξιωματικός: είναι κοντά, είμαι περικυκλωμένος, αυτό μπορεί να είναι το τέλος, πείτε στην οικογένειά μου, τους αγαπώ πολύ..
Κέντρο: επιστρέψτε στην πράσινη γραμμή, να συνεχίσετε την ανταπόδοση πυρών, η βοήθεια είναι καθ οδόν και καλύπτετε από αεροπορική υποστήριξη..
Αξιωματικός: αδύνατον είμαι περικυκλωμένος, είναι τόσα πολλά αυτά τα καθάρματα..
Κέντρο: σε 10 λεπτά, να επιστρέψετε στην πράσινη γραμμή..
Αξιωματικός: Δεν μπορώ είναι γύρω μου και με έχουν εγκλωβίσει, παρακαλώ βιαστείτε..
Κέντρο: μετακινηθείτε προς την πράσινη γραμμή, επιστρέψτε στην πράσινη γραμμή..
Αξιωματικός: έφθασαν, διεξάγετε την αεροπορική επιδρομή τώρα παρακαλώ βιαστείτε, αυτό είναι το τέλος, πείτε στην οικογένειά μου ότι εγώ τους αγαπώ και ότι έχασα τη ζωή μου πολεμώντας για την πατρίδα μου..
Κέντρο: δεν είστε στην πράσινη γραμμή..
Αξιωματικός: σας παρακαλώ , είμαι περικυκλωμένος, βρίσκονται εντός, δεν θέλω να με πάρουν και να με διαπομπέυσουν διεξάγετε την αεροπορική επιδρομή, θα διαπομπεύσουν εμένα και την στολή μου.. Θέλω να πεθάνω με αξιοπρέπεια και να πάρω όλα αυτά τα καθάρματα μαζί μου.. Παρακαλώ τελευταία μου επιθυμία, διεξάγετε την αεροπορική επιδρομή, ειδάλλως θα με σκοτώσουν.
Κέντρο: επιβεβαιώστε το αίτημα σας..
Αξιωματικός: αυτοί έξω έξω, αυτό είναι το τέλος διοικητής, ευχαριστώ εσάς, ενημερώστε την οικογένειά μου και τη χώρα μου, τους αγαπώ. Πείτε τους ήμουν γενναίος και αγωνίστηκα μέχρι το τέλος. Παρακαλώ να φροντίσετε την οικογένειά μου, να εκδικηθείτε για το θάνατό μου, διοικητή αντίο, πείτε στην οικογένειά μου τους αγαπώ..
Κέντρο: διαταγή αεροπορικής επιδρομής..

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Κύπρος γη Ηρώων

Στις 14 Μαρτίου 1956 κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, δολοφονήθηκε από τους Άγγλους αποικιοκράτες ο επτάχρονος Δημητράκης Δημητριάδης.. Ο ''Μικρός Ήρωας'' όπως τον αποκαλούσε ο Γεώργιος Γρίβας..

Κύπρος γη Ηρώων

Στις 14 Μαρτίου 1956 κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, δολοφονήθηκε από τους Άγγλους αποικιοκράτες ο επτάχρονος Δημητράκης Δημητριάδης.. Ο ''Μικρός Ήρωας'' όπως τον αποκαλούσε ο Γεώργιος Γρίβας..

Κύπρος γη Ηρώων

Ήταν 13 Μαρτίου του 1956 γύρω στις 10 το πρωί, όταν οι Άγγλοι αποικιοκρατες άνοιξαν πυρ και δολοφόνησαν τον 17χρονο Γεώργιο Μιχαήλ..
Πάρα το νεαρό της ηλικίας του αδυνατούσε να μείνει άπραγος και με στημένο το κεφάλι κόντρα στον αγγλο κατακτητή.. Μπήκε στις τάξεις της ΕΟΚΑ αναλαβανοντας δράση ως αφισοκολλητης ριπτης φυλλαδίων ενώ σήκωνε Ελληνικές σημαίες για να ανυψωσει το φρόνιμα των σκλαβομενων Ελλήνων.. Στην τελευταία του δράση επιτέθηκε με χειροβομβίδα εναντίον αγγλικού οχήματος αλλά έγινε αντιληπτός από τους κατακτητές που άνοιξαν πυρ εναντίον του και τον έστειλαν στην Αθανασία...




Η Μάνα του, Θεοδόσα Μιχαήλ, θυμόταν το δάκρυ που γέμιζε εκείνη τη μέρα τα μάτια του Γιώργου όταν γύρισε από το σχολείο νηστικός όπως είχε φύγει. Του ετοίμασε πρόχειρα κάτι να φάει αφού τα ψωμιά τους ετοιμάζονταν στη αυλή της γειτόνισσας που είχε φούρνο.

Την επόμενη, σύμφωνα με την αφήγηση της Μάνας, ετοιμάστηκε για το σχολείο και είδε τη Μάνα του να φοράει τη μαύρη κουρούκλα 
-" Μανά εν θα φκάλεις τη μαύρη κουρούκλα ώσπου να παντρέψεις τη Κυριακού!"
-"Ήντα εσένα έννα σε παντρέψω πρωτίττερα" απαντά η βασανισμένη Μάνα.

Κρατούσε και τη χειροβομβίδα και την έδειξε στη Μάνα του λέγοντας -" εψες εν τα καταφέραμε. Θα πάμε σήμερα!"

Ο Γιώργος μέσα στο χωριό του, μέρα μεσημέρι, ρίχνει τη χειροβομβίδα εναντίον στρατιωτικού οχήματος. Απομακρύνεται στα γειτονικά περβόλια ενώ δεύτερο όχημα σταματά στο δρόμο. Το δεκαεξάχρονο παιδί γυρίζει πίσω να δει τι γίνεται και πυροβολείται.

Η Μάνα ομολογεί ακούγοντας το χαμό του

"ΑΦΟΥ ΕΙΣΙΑΙ ΠΟΘΟ ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ!"

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Στις 12 Μαρτιου του 1449 η Κωνσταντινούπολη άνοιξε τις πύλες της για να υποδεχτεί τον τελευταίο Αυτοκράτορα, τον Κωνσταντίνο Δραγάση Παλαιολόγο.. Η στέψη του έγινε 2 μήνες νωρίτερα στον Μυστρά και ανέλαβε την εξουσία στην πιο δύσκολη περίοδο στην Ιστορία της Βασιλεύουσας.. Βασίλευσε για τέσσερα χρόνια, τέσσερις μήνες και εικοσιτέσερις ημέρες όταν και το ξημέρωμα της 29ης Μαΐου 1453, χάθηκε μέσα στο πλήθος των απίστων, υπερασπιζόμενος την πύλη του Αγίου Ρωμανού.. 
Ο Θρύλος του σιγοκαίει στις ψυχές των σκλαβωμένων Ελλήνων, ενώ ο φόβος του φωλιάζει στις καρδιές των απίστων, που ξέρουν οτι μια μέρα θα επιστρέψει για να πάρει πίσω ότι ανήκει στους Έλληνες και να διώξει τους άπιστους μια για πάντα..

Τὸ δὲ τὴν πόλιν σοι δοῦναι, οὔτ’ ἐμόν ἐστιν οὔτ’ ἄλλου τῶν κατοικούντων ἐν ταύτῃ· κοινῇ γὰρ γνώμῃ πάντες αὐτοπροαιρέτως ἀποθανοῦμεν καὶ οὐ φεισόμεθα τῆς ζωῆς ἡμῶν

Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

Στις 8 Μαρτίου του 1913 ορκίστηκε Βασιλεύς των Ελλήνων ο Κωνσταντίνος Α'.. 
Από την ημέρα της γέννησης του επωμίστηκε το βάρος του να γίνει ο Κωνσταντίνος ο ΙΒ', ο Κωνσταντίνος που να έπαιρνε πίσω την Πόλη.. Ως Στρατηλάτης του Ελληνικού Στρατού πέτυχε να διπλασιάσει την χώρα απελευθερώνοντας την Ήπειρο και την Μακεδονία.. Θα μπορούσε να έχει τελειώσει το θέμα της Βορείου Ηπείρου όσο και του Μοναστηρίου με τη Γευγελή αλλα ο Βενιζέλος είχε άλλα σχέδια.. Λίγο μετά την στέψη του έγινε κουμπάρος όλου του στρατεύματος όταν αντιπροσωπία του Ελληνικού Στρατού βάφτισε την πριγκίπισσα Αικατερίνη.. Τοτε ακούστηκε μάλιστα το: ''Σήμερα πηρε προαγωγή, απο Βασιλιάς έγινε κουμπάρος..'' Στην διαμάχη μάλιστα που ξέσπασε κατα τον Εθνικό Διχασμό, που πέτυχε ο βενιζέλος, οι φιλοβασιλικοί δεν ελεγαν είμαστε με τον βασιλιά μας, αλλα, είμαστε με το μέρος του κουμπάρου μας..
Κόντρα στον Βενιζέλο προσπάθησε για την ουδετερότητα της Ελλάδας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο όταν και ήθελε να αποφύγει να χαθούν Ελληνες Στρατιώτες για ξένα συμφέροντα και εγκατέλειψε την χώρα όταν αγγλογαλλικά στρατευματα αποβιβάστηκαν στον Πειραιά με σκοπό να επιβάλλουν τον Βενιζέλο, με σκοπό να αποτρέψει μια σύρραξη μεταξύ αγγλογάλλων και Ελλήνων..
Με την επάνοδο του και τους αγγλογάλλους συμμαχους του βενιζέλου οχι μόνον να εχουν γυρίσει την πλάτη στην Ελλάδα αλλα να έχουν απλώσει το χέρι στην τουρκία τα πράγματα είχαν γίνει πραγματικά πολυ δύσκολα..

Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Αποτέλεσμα εικόνας για δολοφονια γεωργιου α στη θεσσαλονικη
«…Κακούργοι χείρες παραφρόνων εδoλοφόνησαν εν Θεσσαλονίκη τον Βασιλέα, βυθίσασαι εις βαθύτατον πένθος το έθνος, εν ημέρες αγαλλιάσεως δια την πλήρωσιν πανελληνίων πόθων…»

Στις 5 Μαρτίου του 1913, δολοφονήθηκε στην Θεσσαλονίκη η Α.Μ. βασιλεύς των Ελλήνων Γεώργιος Α'.. Έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του Αλέξανδρου Σχινά.. Ήταν ο μακροβιότερος βασιλιάς στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας και επί των ημερών του η Ελλάδα διπλασιάστηκε.. Επτάνησα, Κρήτη, Ήπειρος,Θεσσαλία, Μακεδονία και τα νησιά του Αιγαίου ενώθηκαν με την μητέρα Ελλάδα..
Με την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης μετακόμισε εκεί ώστε να επισημοποιήσει, αλλά κυρίως να εδραιώσει την εκεί Ελληνική παρουσία.. Στο διάστημα της παραμονής του, συνήθιζε, όπως και στην Αθήνα, να πραγματοποιεί καθημερινούς περιπάτους, χωρίς συνοδεία ή με ελάχιστη προστασία.. Το μεσημέρι της 5ης Μαρτίου 1913, ο Γεώργιος, συνοδευόμενος από τον υπασπιστή του ταγματάρχη Φραγκούδη, κατέβηκε από το μέγαρο Χατζηλαζάρου, που χρησιμοποιούσε ως βασιλική κατοικία, στην αποβάθρα του Λευκού Πύργου.. Στη συμβολή με την οδό Βασιλίσσης Όλγας, τον περίμενε από ώρα ο Σερραίος Αλέξανδρος Σχινάς.. Γύρω στις 3, είδε τον Γεώργιο και τον υπασπιστή του να περνούν, τους πλησίασε και από μικρή απόσταση πυροβόλησε τον βασιλιά μία φορά, προκαλώντας, ωστόσο, καίριο τραύμα.. Ο Γεώργιος μεταφέρθηκε στο ιατρείο του «Παπάφειου Ιδρύματος», αλλά οι γιατροί δεν μπόρεσαν να προσφέρουν καμιά βοήθεια, καθώς ο βασιλιάς ήταν ήδη νεκρός..


Αποτέλεσμα εικόνας για δολοφονια γεωργιου α στη θεσσαλονικη


Αποτέλεσμα εικόνας για katyn 1940
Ήταν 5 Μαρτίου του 1940 όταν με εντολή του ίδιου του ''πατερούλη'' Ιωσήφ Στάλιν άρχισε η μαζική εξόντωση χιλιάδων Πολωνών αξιωματικών, αστυνομικών, ιερέων και απλών πολιτών που ήταν αιχμάλωτοι πολέμου των Σοβιετικών..
Εκεί στο δάσος του Κατίν, σε πρόχειρους ομαδικούς τάφους, δεμένοι πιστάγκωνα και με μια σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού -κλασσικός τρόπος που εκτελούσαν τα θύματα τους οι Σοβιετικοί- βρήκαν τον θάνατο πάνω από 22.000 Πολωνοί αλλά και Ρώσοι αντιφρονούντες..
Τις μαζικές εκτελέσεις ανακάλυψαν κι έφεραν στο φως οι Γερμανοί δια στόματος του Δρ Γκέμπελς, τον Απρίλιο του 1943 όταν και κατέλαβαν την Πολωνία..
Από τη στιγμή που ήρθαν στο φως οι ομαδικοί τάφοι των Πολωνών αξιωματικών, Γερμανία και Σοβιετική Ένωση αντάλλασσαν συνεχώς κατηγορίες μεταξύ τους.. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’80 οι Σοβιετικοί αρνούνταν τη συμμετοχή τους στη σφαγή του Κατίν.. Το 1989 όμως, ερευνητές από τη Ρωσία απέδειξαν ότι πραγματικά ο Στάλιν είχε δώσει την εντολή για την ομαδική θανάτωση των Πολωνών.. Ένα χρόνο μετά ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ παραδέχθηκε ότι ήταν έργο της NKVD (μυστικής αστυνομίας του Στάλιν που εκτέλεσε την διαταγή της σφαγής) και επιβεβαίωσε άλλα δύο σημεία μαζικών τάφων στο Mednoye και στο Piatykhatky.. Η Σοβιετική Ένωση αποδέχτηκε επίσημα το γεγονός και εξέφρασε τη "βαθιά συγνώμη" της..
Βέβαια, και για αυτό το έγκλημα πολέμου και για αυτή την σφαγή, δεν δικάστηκε ΠΟΤΕ κανείς και δεν πλήρωσε ΠΟΤΕ κανείς.. Ήταν άλλο ένα από τα εγκλήματα του ''πατερούλη'' Στάλιν και όχι του ''κακού'' Χίτλερ..

''Το ψέμα αυτό μας το δίδασκαν στα σχολεία.. Το ακούγαμε παντού.. Όμως σιγά σιγά αρχίσαμε να σκεφτόμαστε ότι δεν μπορεί να τους σκότωσαν οι Γερμανοί, αλλά οι Σοβιετικοί''

-Αντρέι Βάιντα-

https://www.youtube.com/watch?v=yJsWgMzf0PI&t=5s

Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

Στις 3 Μαρτίου του 1913, Ελληνικό στρατιωτικό τμήμα απελευθέρωσε τους Αγίους Σαράντα κατά την διάρκεια του Α' Βαλκανικού πολέμου.. Την ίδια ώρα που κατεντολή των συμμάχων του ο Βενιζέλος καλούσε τον Αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο να σταματήσει την προέλαση του Ελληνικού Στρατού..
107 χρόνια μετά, η Βόρειος Ήπειρος στενάζει ακόμα κάτω από τον Αλβανικό ζυγό..

Κύπρος γη Ηρώων

Ο Γρηγόρης Αυξεντίου ήταν ένας ακόμα ΗΡΩΑΣ που Αγωνίστηκε και πρόσφερε την ζωή του για την Απελευθέρωση και την Ένωση της Κύπρου με την Μητέρα Ελλάδα..
Απόφοιτος της ΣΕΑΠ επέστρεψε στην Κύπρο και δεν άργησε να ακολουθήσει τον Γεώργιο Γρίβα στον Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α.. Πόλυ γρήγορα μάλιστα έγινε υπαρχηγός της Οργάνωσης, λόγος για τον οποίο επικηρύχτηκε από τους δυνάστες του νησιού με 5000 λίρες.. Στάθηκε αδύνατον για τους αγγλους να τον πιάσουν, μάλιστα κάποτε μεταμφιεσμένος σε καλόγερο τους προσέφερε καφε χωρίς να αναγνωριστεί.. Στις 3 Μαρτίου του 1957 ύστερα από προδοσία οι άγγλοι βρέθηκαν έξω από το κρησφύγετο του Σταυραετού του Μαχαιρά το οποίο και πολιόρκησαν.. Περασαν 10 ώρες μάχης και αφού το μόνο που είχαν οι εγγλέζοι ήταν απώλειες αποφάσισαν να ρίξουν εμπρηστικές ύλες και να πυρπολήσουν την σπηλιά του Αυξεντίου.. Έτσι πέρασε στην Αθανασία ο Μεγάλος αυτός Ελληνας Αγωνιστής από το χωριό Λύση της Κύπρου..

«…Στην εσχάτη ανάγκη θα αγωνιστώ και θα πεθάνω σαν Έλληνας. Αλλά ζωντανόν δεν θα με πιάσουν…»


Τις επόμενες ημέρες, κάλεσαν τον πατέρα του για να αναγνωρίσει την σορό του ΗΡΩΑ.. Εκείνος μπήκε ατάραχος μέσα και βγήκε μ’ ένα πλατύ χαμόγελο που καθησύχασε τους Έλληνες που βρίσκονταν εκεί. Μόλις όμως μπήκε στο αυτοκίνητο, ξέσπασε σε λυγμούς. Τότε τον ρώτησαν γιατι κλαίει για κάποιο ξένο;; Αφού όπως φάνηκε από την αντίδραση του ο Γρηγόρης ξέφυγε.. Εκείνος απάντησε: ''Δεν ξέφυγε.. Ο Γρηγόρης ήταν μέσα νεκρός, αλλά δεν ήθελα να δώσω στα σκυλιά τους Άγγλους, τη χαρά να με βλέπουν να πονώ''

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2020

Αποτέλεσμα εικόνας για κινημα 1935
Την 1η Μαρτίου του 1935 ο κινηματιας "εθναρχης" προσπάθησε για τελευταία φορά να πάρει την εξουσία με τα όπλα.. Το σχέδιο των βενιζελικων αξιωματικών να πάρουν τον έλεγχο του στόλου απέτυχε με αποτέλεσμα να συλληφθούν και πολλοί εξ αυτών να αποταχτουν από το στράτευμα.. Ιδια μοίρα είχαν και πολλά στελέχη του κόμματος των φιλελευθερων.. Ο ηγέτης τους, Ελευθέριος Βενιζέλος, κατά την προσφιλή τακτική που ακολουθούσε όταν αποτυγχανε να πάρει την εξουσία, αυτοεξοριστηκε στο Παρίσι όπου και πέθανε ένα χρόνο αργότερα..