Σελίδες

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

Στιγμές Εισβολής, Κύπρος 1974

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

Στίγμες Εισβολής, Κύπρος 1974



"Στις 15 Αυγούστου, πήγε σχεδόν μεσημέρι και οι τούρκοι δεν μας ενόχλησαν. Κατά τις 11.00 άρχισε η επίθεση τους, πιο οργανωμένη από τις άλλες. Ανάμεσα στα άρματα κινείτο το πεζικό και προπορευόταν ένας αξιωματικός, ο οποίος έδιδε τα παραγγέλματα με μία σφυρίχτρα. Σφύριζε, ξεκινούσανε. Ξανασφύριζε σταματούσανε. Μας έκανε εντύπωση ότι επετίθεντο αφύλακτοι, γι αυτό και είχαν φοβερές απώλειες. .
Έφτασαν πολύ κοντά μας και εμείς είχαμε διαταγή από τον λοχαγό Σταυριανάκο να τους αφήσουμε να πλησιάσουν και μετά να κτυπήσουμε. Είχαμε και κάποια κάλυψη από το Πυροβολικό, υπήρχε ένας Κύπριος ανθυπολοχαγός, ο Κίτρου, που έκανε υπεράνθρωπες προσπάθειες να μας υποστηρίξει.
Έπεσε λοιπόν ένα βλήμα του Πυροβολικού ακριβώς μέσα στην μπούκα του προπορευόμενου άρματος, που σταμάτησε. Όσοι ήταν μέσα σκοτώθηκαν. Τα υπόλοιπα τρία ανέστρεψαν και οπισθοχώρησαν. Οι τούρκοι δεν ήταν προετοιμασμένοι για οπισθοχώρηση και τα έχασαν".
Τότε ακούσαμε τον Λοχαγό Σταυριανάκο μέσα από το όρυγμα του, που φώναξε:
- Ρε ! Είσαστε άντρες;
- Ναί ! απαντήσαμε όλοι μαζί.
Και διέταξε έφοδο.
Εμείς ήμασταν 33 άτομα. Βάλαμε ξιφολόγχη, βγήκαμε έξω και τους κυνηγήσαμε σε μία ευθεία. Κάποιοι από τους τούρκους πέρασαν τον δρόμο και διέφυγαν. Οι περισσότεροι, περίπου 100, κρύφτηκαν πίσω από ένα υδραγωγείο.
Έβγαζαν το κεφάλι τους σιγά σιγά και προσπαθούσαν να διασχίσουν τον δρόμο. Όποιοι πέρασαν, γλίτωσαν. Κάποια στιγμή επεχείρησαν να βγουν όλοι μαζί. Στήσαμε τα πολυβόλα και τους θερίσαμε. Ανέβηκε το ηθικό μας. Μας συγκίνησε ότι αυτό έτυχε την ημέρα της Παναγίας.

Κυριακή 11 Αυγούστου 2019

Κανείς δεν γεννιέται Ήρωας.. Ήρωας μπορείς να γίνεις μέσα σε μια στιγμή, με μια απόφαση ενός δευτερολέπτου.. Αυτή την απόφαση πήρε και ο 24χρονος Τάσος Ισαακ.. Δεν σκέφτηκε την δουλειά του, το σπίτι του, την οικογένεια του.. Αφοσιωμένος σε ένα σκοπό, ταγμένος σε έναν Αγώνα.. Ήθελε να στείλει το μήνυμα.."Απελευθέρωση η μόνη λυση".. Κάποια στιγμή είδε τους Συνοδοιπόρους του, τους Συναγωνιστές του παγιδευμένους στα συρματοπλέγματα, να ξυλοκοπούνται από αστυνομικούς του ψευδοκρατους και γκρίζους λύκους.. Έτρεξε να βοηθήσει.. Ήταν 11 Αυγούστου του 1996 και ο Τάσος Ισαακ κοιτούσε στα μάτια πλέον τον Παλικαριδη, τον Αυξεντιου, τον Καραολη, τον Δημητρίου και όλους τους ΉΡΩΕΣ που έβγαλε από τα σπλάχνα της η Κύπρος..
...τέσσερα άτομα παγιδεύτηκαν στο συρματόπλεγμα και οι Τούρκοι άρχισαν να τους χτυπούν ανελέητα. Ο Τάσος Ισαάκ δεν είχε παγιδευτεί κι έτρεξε να βοηθήσει έναν σύντροφο του. Ο Τάσος Ισαάκ δε φέρθηκε “συνετά” και δεν έκατσε στ’ αυγά του. Έθεσε πάνω από την ίδια του τη ζωή,την ελευθερία και την αλληλεγγύη. Έζησε το θάνατό του για τους άλλους, για μας τους άλλους. Θανατώθηκε ενώ ο φακός αποθανάτισε το σύνθημα που ήταν γραμμένο στη μπλούζα του: “Οι Μοτοσικλετιστές τολμούν-Απελευθέρωση η ΜΟΝΗ λύση”... 11 Αυγούστου 1996..
Του Τάσου Χατζηαναστασίου από το Άρδην τ. 4 που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1996

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

Ναγκασάκι 9 Αυγούστου 1945, το ρολόι σταμάτησε στις 12 το μεσημέρι.. Η δεύτερη ατομική βόμβα των συμμαχικών δυνάμεων είχε βρει το στόχο της ισοπεδώνοντας την Ιαπωνική πόλη και αφήνοντας πίσω 90.000 νεκρούς και άλλους τόσους τραυματίες.. Ένα εγκλημα πολέμου, ενα πραγματικό ολοκαύτωμα για το οποίο δεν λογοδότησε ΚΑΝΕΙΣ...


Στις 9 Αυγούστου 1956, εκτελέστηκαν δια απαγχονισμού από τις βρετανικές δυνάμεις κατοχής της Κύπρου, οι Μαχητές της Ελευθερίας και Αγωνιστές της ΕΟΚΑ, Ανδρέας Ζάκος (25 χρονών), Χαρίλαος Μιχαήλ (21 χρονών), και Ιάκωβος Πατάτσος, (22 χρονών).

Στις 9 (για κάποιους 15) Αυγούστου το 480 π.Χ. 300 Όμοιοι Σπαρτιάτες βρήκαν ηρωικό θάνατο και γράφτηκαν με "Χρυσα Γράμματα" στις σελίδες της ενδοξης Ελληνικής Ιστορίας.. Άξιοι συμπαραστατες τους 700 Θεσπιεις υπό τον Δημοφιλο, που αρνήθηκαν την διαταγη του Βασιλιά Λεωνίδα για αποχωρηση ολων των Ελληνικών δυναμεων πλην Λακεδαιμονιων απο τα στενά των Θερμοπυλών, μετά την προδοσία του Εφιάλτη και την περικυκλωση των Ελληνικών στρατευμάτων από τις ορδές των βαρβαρων..
"Ω ξειν, αγγέλλειν Λακεδαιμονίοις ότι τήδε κείμεθα τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι"

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019



7 Αυγούστου 626 ο Βυζαντινός Στόλος καταναυμαχεί και διασκορπίζει τον στόλο των Αβάρων και Σλάβων που πολιορκούν την Κωνσταντινούπολη. Η νίκη αποδίδεται στην «Υπέρμαχο Θεοτόκο», στην οποία αφιερώνεται ο «Ακάθιστος Ύμνος». 

Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια, 
Ως λυτρωθείσα των δεινών ευχαριστήρια, 
Αναγράφω σοι η Πόλις σου, Θεοτόκε. 
Αλλ’ ως έχουσα το κράτος απροσμάχητον, 
Εκ παντοίων με κινδύνων ελευθέρωσον. 
Ίνα κράζω σοι, Χαίρε, Νύμφη Ανύμφευτε.

Κυριακή 4 Αυγούστου 2019

4η Αυγούστου


Προ του κομμουνιστικού κινδύνου για την αρπαγή της εξουσίας δια της βίας, ύστερα από την σύσταση ''λαϊκού μετώπου'' και την εξαγγελία πανελλαδικής απεργίας για τις 5 Αυγούστου, ο Ιωάννης Μεταξάς στις 4 Αυγούστου του 1936 επισκέφθηκε το Βασιλιά Γεώργιο Β', έχοντας μαζί του τα διατάγματα που προέβλεπαν την αναστολή ορισμένων διατάξεων του Συντάγματος και την διάλυση της βουλής.. 
Το ίδιο βράδυ συγκλήθηκε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στο οποίο δύο Εύζωνες επέτρεπαν της είσοδο στους υπουργούς αλλά απαγόρευαν την έξοδο.. Η επιβολή δικτατορίας με την δύναμη μόλις δύο στρατιωτών αποτελεί μοναδικό ιστορικό προηγούμενο διεθνώς..
Η μεταβολή του πολιτεύματος επιτεύχθηκε ταχύτατα και αναίμακτα.. Ο κοινοβουλευτισμός είχε χρεοκοπήσει και ο Ιωάννης Μεταξάς του έδωσε την χαριστική βολή.. Ενήργησε ως στρατιωτικός και ως σπουδαίος ηγέτης με συναίσθηση της δυνάμεως του.. Η αποφασιστικότης του Ιωάννη Μεταξά απέτρεψε την εμφύλια διαμάχη και τον κομμουνιστικό κίνδυνο

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019

Στις 2 Αυγούστου του 338 π.Χ. συγκρούστηκαν στην Χαιρωνεια οι Μακεδονικες δυνάμεις, υπό τον Βασιλιά Φίλιππο και τον 18χρονο τότε Αλέξανδρο, με τις συνασπιζομενες δυνάμεις Αθήνας και Θήβας.. Ήταν η μέρα που με την νίκη του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου εδραιώθηκε η Μακεδονική Ηγεμονία στον Ελλαδικό χώρο με σκοπό την ένωση όλων των Ελλήνων για την εκστρατεία εξουδετέρωσης της Περσικου κινδύνου και την μετέπειτα Ελληνική Αυτοκρατορια του Μεγάλου Αλεξάνδρου..

Λίγες μέρες αργότερα έφτασε μια επιστολή από την Σπάρτη στα χέρια του αλαζονιζοντος, μετά από τις τόσες νίκες, Φιλίππου, που ρωτούσε τον βασιλιά αν βλέπει πλέον την σκια του μεγαλύτερη.. Ο Φίλιππος απάντησε πως ΑΝ νικήσει την Σπάρτη στον πόλεμο οι Σπαρτιάτες θα γίνουν σκλάβοι.. Μια λέξη ήταν η απάντηση των Λακεδαιμονιων... "ΑΝ"....


Την 1η Αύγουστο του 1973 ο Νίκος ζαχαριαδης ένας από τους ελληνόφωνους πράκτορες της σοβιετικής ενωσης έκανε αυτό που έπρεπε να έχουν κάνει οι απανταχού κομμουνιστές του πλανήτη.. Προδομένος από τους συντρόφους του έδωσε τέλος στην σάπια ζωή του και απαλλαξε τον κόσμο από ένα ακόμα ανθρωπόμορφο κτήνος.. 
«Το κουφάρι μου το κληροδοτώ στους Μπρέζνιεφ, Κολιγιάννη, Φλωράκη και Σία. Χαλάλι τους…. Όσο κι αν προσπάθησαν δεκαεφτά ολόκληρα χρόνια τα όργανα της Ασφάλειας της Σοβ. Ένωσης και οι διορισμένοι στο ΚΚΕ δεν απόδειξαν απόλυτα τίποτα και αναγκάστηκαν να γλείψουν αφτού όπου φτύναν… Σήμερα, ύστερα απ’ όλα αυτά, δηλώνω ότι αν δεν αρθούν όλα τα μέτρα περιορισμού, εξορίας, στέρησης ελευθερίας μετακίνησης και αναχώρησης απ’ τη Σοβ. Ένωση κ. τ. λ. κ. τ. λ. που εφαρμόζονται ενάντια μου, τότε την 1η Αυγούστου 1973, σαν έκφραση έσχατης διαμαρτυρίας, θ’ αυτοκτονήσω»